Шефове са започнали да раздават атрактивни служебни смартфони на подчинените си, на които предварително е инсталирана програма за подслушване. Докато служителят се радва на нов модел джиесем, с който често провежда лични разговори за сметка на фирмата, босът му може не само да слуша какво говори, но и да следи кореспонденцията му във Вайбър, Фейсбук, Уатсъп, Скайп, както и местоположението на телефона, пише „Телеграф”.

Софтуерът в момента е един от най-търсените продукти, разказа Александра Караманска, управител на детективска агенция. Целта на собствениците на компании е да знаят дали служителите им не продават списъци с клиенти на конкурентни фирми или не ги крадат.

Съдружници в бизнеса също често се следели, тъй като си нямали доверие. Програмата, която се инсталира, е незабележима от потребителя, ползващ телефона. Тя действа на принципа на компютърните вируси.Цялата информация се изпраща на сървър, който я съхранява.

Така началникът във всеки един момент може да прослуша входящите и изходящите разговори. Освен това част от шпионските приложения могат да вкарат телефона в режим на разговор и да го ползват като микрофон. Така например дори служителят да не е набрал някого, а само да е сложил смартфона в джоба си или на масата, устройството ще записва всички разговори, водени около него.

Сред опциите е и преглед на снимките и видеоклиповете, направени с въпросния телефон. За момента софтуерът е намерил добро приложение в транспортни фирми, в които шофьорите са били изловени, че крадат нафта. Освен това шпионската програма е била поръчана от българския офис на международна компания за хранителни вериги.

Родители също са инсталирали безплатни версии на телефоните на децата си, за да знаят къде ходят, с кого и какво си пишат.

Ревниви мъже също подаряват скъпи телефони за над 1000 лева, но след това контролират комуникацията с тях.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg