До сблъсъци с полицията се стигна по време на протест в Айтос. Той беше организиран заради тежката катастрофа, при която тази седмица загинаха баща и двете му деца, а 17-годишно момче беше тежко ранено, предаде БНР. Протестиращите искат да бъде изграден обходен път, по който да се движат тежкотоварните автомобили извън града.

Баща и двете му деца са загинали при тежката катастрофа край АйтосМайката е в тежко състояние в болница

Протестът продължаваше към 14 часа, както и блокадата на пътя.  Над 1000 жители на Айтос, близки и приятели на загиналите от руенското село Речица се събраха на протестното шествие.

Полицаите се опитаха да спрат шествието на протестиращите и да го ограничат до кръстовището, на което тежкотоварният автомобил блъсна кола и предизвика тежката катастрофа. След кратки сблъсъци обаче хората разкъсаха полицейската охрана и тръгнаха към изхода на Айтос по пътя за Руен.

До табела с надпис, ограничаваща скоростта до 50 километра в час, за да не стават задръствания на пътя повечето коли се връщаха обратно и изчакваха пътят да бъде освободен.

Към 14,20 часа блокадата продължаваше над час.

Протестиращите скандират „Тировете вън“, „Мафия“, „Стига жертви“, „АПИ събуди се“. Те издигнаха плакати със снимки на пострадалото семейство.

Чуха се призиви и за доживотен затвор на шофьора на тежкотоварния автомобил, причинил катастрофата.

Протестиращите настояват в Айтос да бъдат изградени северен и южен обход, за да се изведе тежкия трафик извън града.

Тези проекти трябва да бъдат изготвени от Агенция „Пътна инфраструктура“ и финансирани от държавата, каза кметът на Айтос Васил Едрев, който се включи в протеста.

Започна и подписка с това основно искане.