Върховният административен съд намира за недопустима жалбата на Веселин Георгиев Василев и Страхил Георгиев Керелов от сдружение „Будител”, с която двамата оспорват собствеността на храм-паметника „Свети Александър Невски” и искат тя да бъде отново държавна собственост.

Това стана ясно от определение на ВАС, публикувано на електронната страница на съда, пише "Монитор". Така, храмът остава собственост на Българската православна църква. Нотариалният акт за него бе връчен на патриарх Неофит след заседание на Министерския съвет на 8 октомври 2014 година. Година по-късно Василев и Керелов оспорваха решението, но  жалбата бе обявена за недопустима.

Съображенията на съда са, че според Закона за държавната собственост собствеността е публична и частна. Обявяването на имот от публична в частна държавна собственост и обратно е въпрос, който е в правомощията на Министерския съвет.

Касае се до актове по оперативното управление на държавната собственост, които не засягат права ,не вменяват задължения и нямат за адресат трети лица, се казва в определението на ВАС.  Съдиите подчертават, че тези актове нямат белезите на едностранно властническо разпореждане, насочено към правната сфера на други правни субекти извън титуляра на собствеността - държавата.

Така, ВАС остави без разглеждане жалбата на двамата от сдружение „Будители” и прекратява производството. 

Очаквахме това справедливо решение, много сме радостни, че съдът се произнесе точно преди Рождество Христово, коментира главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим. Точно в навечерието на светлия празник, това е потвърждение, че справедливостта всякога възтържествува, допълни той.

Минути, след като ВАС публикува определението си на своята електронна страница, телефонната централа в Синодалната палата прегря от обаждания. Хора звъняха от цялата страна, за да поздравят за балгоприятния изход от делото и да пожелаят светли и благословени коледнии новогодишни празници на работещите там.

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg