Пловдивският апелативен съд потвърди задържането на Михаил Янков, който е обвинен в това, че на 10 септември тази година в сeло Братаница, област Пазарджик, умишлено е умъртвил другиго. Съдът прецени, че предвид събраните до момента по делото доказателства е налице обосновано предположение обвиняемият да е извършил деянието, за които му е повдигнато обвинение, както и че има реална опасност да се укрие. Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Михаил Янков беше задържан на 10 септември вечерта за убийството на 38-годишната жена, извършено чрез нанасяне на множество удари с дървен кол. Окръжният съд в Пазарджик постанови постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за 23-годишния Михаил Янков.

Тежкото престъпление бе извършено в пазарджишкото село Братаница, около полунощ на 10 септември, когато младият мъж размазал главата на жертвата с дървен кол, заради стара семейна вражда. Според прокурор Димитрия Ганчева убиецът и баща му причакали Василка, когато тя излязла да ходи на казино с приятели и Михаил я убил пред двама свидетели.

Защитникът на обвиняемия, адвокат Кръстьо Кърпаров, разви пред съда версията, че Михаил и баща му се връщали от работа, когато младият мъж чул гласа на убитата и това го афектирало да я нападне след години на кавги и разправии между двамата. Според Карпаров убийството не било планирало, а станало инцидентно.

Василка Янкова е сестра на убития през декември миналата година в Братаница Йордан Асенов. За това престъпление в момента в окръжния съд в Пазарджик върви дело срещу Васил Спасов, син на кмета на Братаница, и двама негови съучастници.

Предния ден убитата жена се явила като свидетел на делото за убийството на брат си, за което предния ден се върнала от Франция, където работи.