Окръжният съд в Смолян осъди Община Чепеларе да изплати обезщетение в размер на 11 000 лв. на 67-годишен пенсионер, паднал на улицата и счупил крака си. Инцидентът е станал на 20 януари 2015 г. в чепеларското село Павелско. Пенсионерът Тодор Серкеджиев тръгнал от дома си към центъра на селото. Движел се много бавно и внимателно, но въпреки това се подхлъзнал на разпиления чакъл и изронени части от асфалта, оставени след ремонт на улицата, съобщава смолянският в. "Отзвук". 

Левият крак на мъжа се подгънал, усетил силна болка и паднал близо до противопожарния кран. Приет е по спешност в смолянската болница, където му е направена операция на счупения глезен. След това претърпява още няколко интервенции. Въпреки лечението Тодор Серкеджиев все още има болки, ходи трудно, като се придвижва с бастун.

Преди инцидента на улицата бил извършен ремонт на водопроводната мрежа. След като фирмата, наета от общината свършила работата си, асфалтирала разкопаното място с асфалт. На пътя обаче останали непочистени парченца от асфалта и чакъл. 

„Нямаме претенции към фирмата, която е работила. Проблемът е в това, че поддръжката на пътя е задължение на общината и тя е длъжна да осигури безпрепятствено придвижване както на моторни превозни средства, така и на граждани”, коментира адвокатът на пенсионера Илия Къдрински. 

От администрацията в Чепеларе обаче се оправдават, че от 30 ноември до 1 април улиците само се чистят от сняг и се опесъчават, а не е предвидено да се метат и мият. 

Според съда обаче това по никакъв начин не освобождава общината от задължението да поддържа улиците – дали чрез машинно или ръчно метене, миене, снегопочистване, опесъчаване или по други начини, в състояние, което да не вреди на ползващите улицата граждани, а напротив – да осигури необходимите условия за непрекъснато, безопасно и удобно движение през цялата година. 

„По логика на жалбата излиза, че трябва да се чака настъпването на 1 април, за да изпълни общината вменените й от закона задължения по поддържане на пътя”, пише в съдебното решение на окръжните магистрати в Смолян. 

То не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.
TrafficNews.bg