Близо 250 000 лева са необходими за укрепване на свлачището, което се образува след поройните дъждове в края на месец юни, под НПК Асенова крепост.

Свлачище в Асеновград! Обявиха частично бедствено положениеПочти половината от пътното платно под Асенова крепост е погълнато

Община Асеновград вече има изготвено идейно предложение, което предвижда създаването на „Г”-образна анкерирана подпорна стена, съобщава Актуално.

Проектът включва проучване, проектиране, строителство, изпълнение на авторски надзор, независим строителен надзор, и други дейности, необходими за възстановяване и въвеждане на обекта в експлоатация. За да осигури средствата за укрепване на свлачището, Община Асеновград вече е кандидатствала за финансиране пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Количествено-стойностната сметка за сумата от близо 250 000 лева е изготвена от проектантите.

Очаква се реалните укрепителни и ремонтни дейностите да стартират в началото на 2019 г. На този етап, не се наблюдава ново свличане на земна маса, посочиха от Община Асеновград. Зоната е обозначена чрез чували с пясък, предпазни ленти и метални предупредителни платна, като движението се наблюдава и регулира денонощно от полицейски служители.

Забраната за преминаване през участъка на моторни превозни средства, с тегло над 3 тона, все още е в сила.