„В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. Тогава могат да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% - тогава е възможно“, заяви Алибегов в ефира на Би Ти Ви. Според него обаче бакшишите трябва да се легализират, но не и да се облагат. Така върху парите от бакшиши ще може да се събира данък, добави той. Преди дни се появи предложение за въвеждането на 1% данък върху бакшишите в заведенията.
„В България НАП приема бакшиша като кражба. Вие плащате с карта в заведение 60 лева – доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни“, уточни той.
Алибегов добави, че инспектори на агенцията имат право да проверяват и наличния оборот на всеки сервитьор.
„Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева. Тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева“, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията.
Според него легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем.
Още от категорията
Виж всички
Три влекача пристигнаха за заседналия край Ахтопол танкер
Какво време ни очаква до края на декември
Акценти
Виж всички
Румен Радев започва консултациите за ново правителство
Тормозят жена от София, бореща се срещу незаконни постройки
Заря за пловдивската гордост: Радина Величкова навърши 18