"Спешно трябва да решим въпроса със състоянието на нашата изтребителна авиация към интегрираната система за ракетна отбрана на НАТО." Това заяви президентът Румен Радев след срещата на членовете на Алианса в Брюксел и допълни, че е засегнал тази тема с искане да се разгледат всички възможни опции да не прекъснем способността на нашите летци да пазят ефективно България.

Русия категорично отпада като опция за поддръжка на самолетите ни. Надявам се следващата седмица да обсъдим възможността за полската индустрия и ВВС. Това е временно решение, защото се нуждаем от по-устойчив план. Трябва да не загубим способността на летците ни, така ще компрометираме проекта F-16. Това го обсъдихме с Петков преди да започне срещата. Това е и политически въпрос, който съм поставил пред САЩ. Ако не можем да ускорим доставката на новите самолети, да мислим как да запълним празнотата с втора ръка F-16. Ако и това не става, има възможност за обучение на лизинг. Ако и това не стане, търсим вариант за европейски изтребители на лизинг, за да запълним тази празнота", заяви президентът Радев. Той поясни, че  Италия, Франция и Германия са готови да дискутират въпроса. 

"България също е отворена за участие на нашите съюзници, така че многонационалната батальонна бойна група по-бързо да придобие необходимите способности. В хода на военните действия множеството от страните взеха решение за повишаване на техните бюджети", каза още Радев и обясни, че това би означавало "нови способности и по-голяма оперативна съвместимост".

"Необходимо е да засилим съвместните тренировки, да увеличим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса", каза той.

Радев бе категоричен, че "трябва да повишаваме и устойчивостта по отношение на мобилността, на логистичното осигуряване. Затова България изложи и своите виждания да работим усилено заедно с нашите съседи като Гърция и Румъния за изграждане на финансовите механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво".

„Няма в пъти увеличение, но има държави, които отдавна са постигнали 2%. Някои от тях заявяват, че отиват към 2,5-3%. Това, което заявих още на срещата на върха пред 2019 г., когато ние разходваме средства за военни способности, трябва да правим така, че малките държави, които не произвеждаме оборудване, да инвестираме от нашите пари в икономически големите държави, които правят оборудване. Затова през 2019 г. се взе решение за този механизъм. Така че поне в разработките на новите технологии и научната работа да има сътрудничество. Към момента все още увеличаващата се пропаст между нас да се запълва по-бързо“, заяви Радев.

Той бе категоричен, че никой на НАТО не принуждава България да дава военни сили на Украйна.

„В НАТО този въпрос категорично не се обсъжда. В декларацията няма призив за доставка на военно оборудване. България е държава, която има недостиг на въоръжение, ние трябва да придобиваме въоръжение, а не да даваме“, допълни той.

„Има трезва оценка, че една от големите задачи на тази среща беше да декларираме недопускане на ескалация на конфликта извън воюващите държави. Беше потвърдена и защитата по чл.5  на всяка държава членка. И по никакъв начин НАТО да не се намесва, за да избегнем Трета световна война“, подчерта още президентът. Той припомни, че е призовал за защитно оборудване за цивилното население, особено за българите, които живеят в Украйна.

Радев коментира и отзоваването на посланика ни в Москва "за консултация": „Това е логичен ход в настоящата ситуация. Колкото до посланик Митрофанова – категорично никой няма право да си присвоява правото да говори от името на народа ни“.