Шефът на строителната фирма, чийто кран падна върху бензиностанция вчера, Иво Диков, обясни пред bTV, че съоръжението рухнало пред очите му. Натовариха крана и както тежестта се намираше по средата, кулокранът падна - това е спонтанна техническа повреда, обяви той и допълни, че е предоставен запис на инцидента на разследващите органи.

Диков е племенник на бившия главен архитект на София Петър Диков. Запитан дали може да става за неправилна употреба, той отговори: "Кулокранът има редица защити, които трябва да се задействат. Той трябва да блокира и да не позволи това нещо да се случи." Обектът е напълно законен, с всички съпътстващи документи и проверки, категоричен е кметът на "Лозенец" Любомир Дреков. 

Строителният инженер Георги Георгиев, който е ходил на оглед на мястото в края на 2014 година, се включи по bTV  и обяви, че на този обект е загинала млада жена, която е пропаднала в шахта. Тогава не са били спазени законови изисквания за обезопасяване на обекта и на шахтата, посочи той.  

Днес резервоарите на бензиностанцията ще бъдат източени и ще бъдат направени експертизи на падналия кран. Пътната обстановка на бул. "Н. Вапцаров" и днес ще бъде усложнена. Припомняме, трима души пострадаха при падането на крана - две жени и един мъж - кранистът, който е в шок.

Още за инцидента може да видите ТУК

TNS.bg