След инцидента в "Цар Симеоновата градина" последваха различни оправдания от страна на институциите. В свое изказване Иван Тотев заяви, че еколозите пречели на „Паркове и градини“ да обследват опасната растителност. ВИЖТЕ какво каза кмета ТУК! Те от своя страна отговориха на нападката.

Ето отговора, без редакторска намеса:

Използваме правото си на отговор по повод вчерашните разсъждения на кмета Иван Тотев, че природозащитници пречат на специалисти и затова има падащи клони. Удивени сме да научим, че явно протестите са успели да спрат сечта на някои дървета?! С оглед на всичко, което беше отсечено в Цар-Симеоновата градина специално, се чудим само опасните дървета ли са били пропуснати?

Хипотезата, че протестите пречат на еколозите да си вършат работата звучи някак нелогично. Те са демонстрации на позиция и са насочени към нерегламентираната сеч на дървета, не върху нормалното обследване, което трябва да се провежда непрекъснато. Не само когато се случи някой инцидент. Имаме богат снимков материал на изсечените дървета по време на ремонта на Цар-Симеоновата градина, но никога не сме пречели физически нито на сечта, нито на т.нар. обследване. Също така очакваме с нетърпение да видим квалификацията на специалистите, работещи към общината. Поискали сме официално тази информация, защото в заповедите за сеч обикновено липсва каквато и да е обоснована експертиза и фито-санитарна оценка.

Интересно е и как след 11-милионен ремонт продължават да изникват различни по естество инциденти в градината.

Ако можехме с мислите си да влияем на падащи клони и търсещи работа еколози, щеше да е прекрасно! Ако можехме някак си магически да насочвеме истинските еколози към реално опасните дървета, а не към тези, които само пречат на строежа на някой басейн, велоалея или зоопарк, щяхме да сме супер щастливи, да си стоим вкъщи и да мислим усилено J

За съжаление, обаче, природозащитниците не са магове и им остава само каналния ред за опит с комуникация с общината. Сред нас има много загрижени граждани, включително и еколози, университетски преподаватели, ландшафтни архитекти и др. Те са се опитвали нееднократно да участват в процесите на взимане на решения на общината, което кмета знае много добре, но явно предпочита анонимния монолог в медиите, вместо да вземе под внимание техните становища.

Смятаме, че е непрофесионално е от страна на градоначалник да хвърля кал и скалъпени обвинения  по активни граждани.

Освен с добронамерените си мисли, правим всичко възможно да упражняваме някакъв граждански контрол върху всичко, което се случва в града ни. Това е право на всеки гражданин, което общината би трябвало да уважава, а не да напада.

TrafficNews.bg