През нощта в по-голямата част от страната ще има валежи от сняг и ще се образува тънка и неравномерна снежна покривка. Във вторник ще продължи да превалява.

Жълт код за опасно време е обявен за цялата страната за 29 ноември, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В 26 области в страната е в сила предупреждение за сняг и поледици, изключение са само областите Варна и Бургас. Очакват се валежи от сняг и образуване на тънка и неравномерна снежна покривка.

В 10 области е обявен жълт код за силен вятър. Това са Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Сливен, Ямбол и Бургас, където се очаква поривите на вятъра да достигнат 22 м/с.

До момента вече натрупва в София и по високите планински места. В Боровец например вече има солидна снежна покривка, както се вижда от снимките от камерите:

 

Както вече ви съобщихме, сняг на парцали започна да се стеле над София оке в 17,30 часа! Тъкмо се чудехме дали така сериозно обещаният сняг от всички синоптици ще ни се случи и... софиянци вече се радват на първите снежинки, които засега се разбиват в асфалта. Които впрочем са доста едри и вероятно ще натрупа доста бързо. До утре се очаква да натрупа до 10 - 15 см.

В момента ситуацията вече е такава:

В следобедните часове от север валежите ще спират. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен до силен. С него ще продължи да нахлува студен въздух. Сутрешните температури ще са близки до максималните - между минус 1 и 4 градуса, а през деня понижението на температурите ще продължи. Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане малко по-високо от средното за ноември.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа силен, предимно североизточен вятър. Застудяването ще продължи. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около минус 5 градуса, на 2000 м - около минус 9 градуса.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд и сняг. Вятърът ще бъде умерен и временно силен от север-североизток. Максималните температури на въздуха ще са до 3-4 градуса. Температурата на морската вода е 10-11 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

TrafficNews.bg