Пети ден няма и следа от 34-годишния фен на Ботев Пловдив Мирослав Късовски, който се изгуби по време на преход към връх Ботев в Стара планина. Премиерът Бойко Борисов се е ангажирал лично с издирването на изчезналия турист.

Кметът на Калофер Румен Стоянов се е свързал с министър-председателя с молба за съдействие. Веднага е сформиран кризисен щаб, като в издирването бяха включени и 300 военни. Как протече акцията - вижте в новините на ТРАФИК ТВ

Военнослужещите бяха разделени на групи и инструктирани кои райони на Стара планина трябва да обходят. Кризисният щаб включи в екипите по издирване служители от планинската спасителна служба, полицаи и следови кучета. Акцията се ръководи лично от началника на отбраната.

„Ще продължим търсенето и в други вероятни райони, засечени са координати от клетките, търсим жив човек, надявам се”, заяви началникът на отбрана ген. Константин Попов.

Мирослав, който на Димитровден решил да тръгне с колелото си от хижа Тъжа към връх Ботев, е опитен планинар, но е предприел прехода със спортен екип, неподходящ за суровото време. Близките му успели да осъществят телефонна връзка веднъж с него, после мъжът спрял да си вдига телефона. Обходени са всички райони, където се предполага, че може да бъде изчезналият турист.

„Разделихме хората на три групи, които да покрият тежките райони и които са преминати от планинската служба, но е нормално да се придвижва човек. Затова ще преминем още веднъж със следовите кучета”, съобщи началникът на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Груди Ангелов.

В акцията по издирването участва и хеликоптер „Кугър”. Търсенето беше преустановено с падането на мрака. Военните ще прекарат нощта в подножието на планината, като утре продължават с издирването на пловдивчанина.  

TrafficNews.bg