Пакет от 14 мерки за справяне с кризата предлагат от „Продължаваме промяната”. Пакетът е на обща стойност от 2 млрд. лева, които са  осигурени от допълнително събрани средства в бюджета. Това съобщи по време на брифинг Андрей Гюров.


Той обясни, че мерките са базирани на два основни принципа - да се подпомогнат най-уязвимите хора и бизнесът. Те ще бъдат обсъдени на утрешния Коалиционен съвет, след което ще бъдат съобщени.

Първото предложение е сериозно увеличение на пенсиите. "Най-ниската пенсия да стане от 370 лв. на 450 лв. и пропроционално увеличение на останалите пенсии. Целта е увеличението да изпреварва натрупаната инфлация", заяви Гюров.

 Обмисля се и вдигане на максималния праг на пенсиите на 3 400 лв., което ще е стимул за гражданите да се осигуряват на реалните суми.

 „Тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли по наше предложение”, добави Гюров.

От "Продължаваме Промяната" предлагат също увеличение на данъчното облекчение за работещите родители - от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 лв. на 1200 лв. за две деца.  Другата мярка е финансово компенсиране на крайните потребители на горива. Българите ще могат да използват отстъпка от 25 стотинки за литър за до 50 литра гориво на месец.

Предвижда се и намаляване на ДДС за парното.

Увеличение на прага за регистрация на ДДС на 100 000 лв. и освобождаване от акцизи на електроенергия и природен газ, които се ползват за моторно гориво, са другите обсъждани мерки.