Възпоменателна церемония на британските гробове на Пловдивските централни гробища ще се състои днес от 11,00 часа. Тази година се навършват 100 години от края на Първата световна война. По този повод ще бъде почетена паметта на загиналите военнослужещи и цивилни британци.

На службата, която ще се отслужи от британски свещенник, се очаква да присъстват посланиците на Великобритания и Република Ирландия, военното аташе на Великобритания и други. Ще бъдат поднесени венци и цветя.

Поклонението пред гробовете на 56-е британски войници, загинали по време на Първата световна война, се прави всяка година в Деня на маковете. На 11-ия ден на 11-ия месец в 11.00 часа британците почитат падналите във войните свои сънародници.

Това са денят и часът, в които през 1918 г. Първата световна война завършва с примирие и боевете са прекратени. Датата се отбелязва и като Денят на маковете. Изборът на цветето не е случаен.

По време на сраженията войниците забелязали, че там, където са падали снаряди, от земята избуяват макове. Затова във Великобритания е прието на всеки гроб да се оставя изкуствено цвете – червен мак.

Тази година по изключение церемонията е на 12-и.