71 пловдивчани са били жертва на трафик през 2013 година. Това показва потресаваща статистика на Районна прокуратура Пловдив. Лицата са били обект както на сексуална експлоатация, така и на трудова. Пловдивчани са половината от засегнатите в цялата страна, тъй като в национален мащаб те са 200. Жертви на трафика са предимно жени и малолетни. През последните години броят на водените дела намалява, а броят на жертвите се увеличава. Много е трудно да се задейства процеса за искане на помощ. Това е и основната причина от 1 септември БЧК Пловдив да стартира проект за предотвратяване трафика на хора.
„Искаме да покажем на обществото, че трафика на хора е проблем не само за новините”, коментира Таня Георгиева директор на БЧК Пловдив пред TrafficNews.bg.

Целта на проекта е да се създаде координационен механизъм между държавните институции. Както и да увеличи информираността по темата на обществото. За момента БЧК има 5 партньора, като очаква те да се увличат. Първата стъпка е да се предприемат превантивни мерки. Предстои да се обучат над 400 ученика от Пловдив и региона. Проекта включва също така и оказване на помощ на пострадали. Предвидено е и да се предприемат правни стъпки за разрешаване на проблема.
„Предвиждаме различни кампании. Инициираме стъпки и се надяваме в рамките на година да се изгради механизъм.”, планира Таня Георгиева.
Темата Трафик-Пловдив предстои да бъде разгърната следващите няколко месеца. За финал се предвижда работна закуска със студенти и преподаватели по право от ПУ „Паисий Хилендарски”. Целта е да се предложат и обсъдят различни начини за решаване на проблема.

 

Олга Даскалова