Осем от най-добрите майстори-кулинари на Пловдив изнесоха уникално готварско шоу в Седма палата на Панаира в петък вечерта. Шеф готвачите показаха висш пилотаж в гурме изкуството на благотворителна вечеря, посветена на децата с увреждания.

В демонстрацията се включиха шеф-готвачите Росен Чакъров, Слави Колибаров („Буено“), Явор Калинин („Мавруда),Николай Николов („Мастър Клас“), Пламен Петров („Будас“), Анастас Георгиев („Филипополис“), Георги Лефтеров („Майстор Пекар“) и Тихомира Терзийска („Сладкотворницата“).  

Менюто се състоеше от следните деликатеси: Млечен терин върху карпачо от мариновано червено цвекло, с хрупкава пикантна брускета и микс микро салати с меден дресинг,  картофено суфле с течен център от моцарела върху консоме от грах с пепел от манатарки и чипс от праз, бавно печен свински джолан с мармалад от червен лук, мус от тиква и печен кестен и пуширана круша пълнена с мус от горгонзола, обвита в хрупкав черен шоколад върху гореща карамелена лава черен пясък от дехидратиран шоколадов мус и есенни цветя.  Ястията бяха поднесени с вино, съчетаващо най-добре изисканите вкусове.  

Десетки пловдивчани присъстваха на благотворителната вечеря и направиха дарения за „Паралелен свят“ – сдружението на майки на „невидими деца“. Официален гост на събитието бе консулът на Р Турция в Пловдив - Мурат Мухаджъроглу.

„През 2010 седем майки се обединихме в „Паралелен свят“ и решихме, че ще направим живота на децата си много по-достоен и ще се борим за тях. Днес вече сме 60 майки в организацията. Най-голямото ни постижение е, че децата ни учат в масови училища и там разкриват своите таланти и възможности“, заяви председателят на сдружението Кремена Стоянова.

Тя допълни, че децата с особени интелектуални възможности наистина имат шанс да полетят. „Нашата роля е не да им подрязваме крилата, а да им помогнем да полетят, както птицата помага на малките си да започнат самостоятелен живот“, допълни тя.

Във вторник ще бъде открит новия социален център на „Паралелен свят“ в блок 15 на ж.р. „Тракия“ в града под тепетата. Там те ще се учат да готвят и да усвояват различни професии, както и да се учат на самостоятелен живот.

„Добротата е важна почти толкова, колкото и храната. Ние решихме да ги обединим, за  да помогнем на тези, които имат нужда, чрез това, което умеем най-добре – вкусната, качествена храна. Ние сме главни готвачи и ресторантьори и решихме да използваме своята сила за да създадем друга, така жизнено необходима храна – добро, което макар и малко да зареди с енергия и позитивизъм нашето общество.

Храната в чинията е важна за нашето физическо съществуване, но за духовното ни израстване и чувството за общност ни е необходимо повече добрина", заявиха организаторите.

Майсторът пекар Георги Лефтеров разказва на Лъчезар и Димитър от „Паралелен свят“ как се пече хлябът


Кремена Стоянова от „Паралелен свят“ (вляво) благодари на дарителите, с чиято помощ ще бъде открит социалният център в „Тракия“


Шеф готвачите излизат на сцената

 

 Ансамбъл „Тракийче“ от село Трилистник тропна кръшно хорце


Подготовка на дресинга за предястието

 

 Питомците на „Паралелен свят“ се развихриха заедно с майсторите-кулинари


Шеф готвачите изпълниха четиристепенно гурме меню

Още добри новини четете PlovdivTime.bg

TrafficNews.bg