Бъдещи лекари и фармацевти излязоха днес на национален протест в столицата срещу Министерството на образованието. Недоволството си изразиха и десетина студенти в Пловдив, които се събраха пред сградата на Регионалния инспекторат в града.  Причината е, че според нов проект европейски стипендии могат да получават само студенти от 32 „приоритетни” специалности. За всички останали това е невъзможно, включително за студентите по медицина.

Бъдещите медици, които учат по тепетата, облякоха белите си престилки и останаха близо час пред сградата на Регионалния инспекторат, за да изразят позицията си относно новата наредба. Припомняме ви, че днес Миглена Кунева се срещна с представители на студентските съвети и обеща увеличение на държавните стипендии за студентите по медицина.

Новият проект отрязва не само студентите по медицина, а и десетки други специалности, сред които са и тези, които учат право и икономика.

Вижте повече във видеото:

Сред специалностите, които ще могат да получават допълнително възнаграждение, са инженерните и природните науки, агрономството, ветеринарната медицина, енергетика, архитектура, както и всички изкуства. На теория може да кандидатства всеки с успех над 4,00, но на практика обикновено парите се вземат само от отличници. Сумата е 120 лева на месец, като на студента се превеждат общо 600 лева. Наградите за специални постижения пък са 200 лева еднократно и се превеждат само на студенти, постигнали високи резултати на олимпиади, състезания, разработили оригинални реферати и участващи в научни разработки.

Общата сума е 26 млн. лева, като евростипендиите ще бъдат общо малко над 151 500. Ако през третия семестър от кандидатстването има много отличници, а сумата е намаляла, на ректорите ще бъде дадено правото да въведат допълнителни критерии – например за доходи на семейството.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg