Киберсигурността е глобален проблем и България също не е подмината от заплахите, които дебнат в мрежата. Ново проучване на "Mайкрософт" показва, че онлайн потребителите в София, Варна и Пловдив са подложени на най-много кибератаки - нещо, над което всички трябва да помислим, съобщи hicomm.bg.

Кибератаките включват „превземане“ на устройства, кражба на лични данни, разпространение на спам, фишинг измами и атаки на банкови сметки. Според "Майкрософт" това е глобален проблем, който засяга над 1 милион души всеки ден, а 12 човека стават жертва на кибер измами всяка секунда. България не прави изключение от останалия свят и по данни на компанията само в рамките на месец септември онлайн потребителите в страната са били подложени на повече от 10 атаки, сред които най-много поражения са нанесли Conficker, Bladabindi&Jenxcuc и Dorkbot.

Анализът на отдела по “Сигурност” на Microsoft показва, че за периода 28 ноември – 4 декември 2016 г. българските градове с най-голям ръст на кибер атаките са София, Варна и Пловдив. На следващото място се нареждат Перник и Бургас. Средният брой уникални IP адреси, пострадали от кибер престъпения у нас за изследвания период, са близо 6 000 на ден. Докладът Microsoft Security Intelligence Report (SIR) анализира заплахите, слабите места и зловредния софтуер на базата на данни от интернет доставчици и над 600 милиона компютъра по света.

Последното проучване SIRv20, което обхваща периода между юли и декември 2015 г., сочи, че през втората половина на 2015 г. рисковете за организациите са скочили с 9.4% спрямо първата половина на годината. От 2008 г. насам екипът на Microsoft в партньорство с правни органи, публични и частни партньори е обезвредил 15 от най-популярните и опасни ботнетове и са защитили потребителите от зловреден софтуер.

Последното издание на Internet Security Threat Report на Symantec сочи, че през 2015 г. дневно са били създавани над 1 милион нови заплахи, рансъмуер атаките са нараснали с 35%, а 65% от кибер атаките като цяло са засегнали малки и средни фирми. Малкият и среден бизнес разполага с по-малки бюджети и имплементирането на успешни практики за защита се случва по-бавно, същевременно финансовите загуби могат да са много големи.

Успешна кибер атака може да коства на дадена компания средно 11 милиона долара.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg