Сериозен отлив на туристи от Турция се наблюдава тази година. Хората се притесняват от честите бомби, терористични актове, стрелби и нападения в страната и избират други дестинации за почивка. Десетки планувани екскурзии от пловдивски туроператорски агенции са били отменени и през последните няколко дни след неуспешния опит за преврат срещу турския президент Ердоган. Пловдивчани отменят не само почивките на море, но и еднодневните екскурзии с цел шопинг. Препоръката на Външното министерство също е да се избягват екскурзии в южната ни съседка.

Пловдивската туроператорска агенция “Ана Травел” е отменила по-голяма част от екскурзиите до Турция, разказва собственичката Анка Димова. За момента не се организират еднодневни и двудневни пътувания. Не липсват обаче и хора, които въпреки безредиците ще посетят някои от летните курорти в южната ни съседка.

В интернет пространството обаче има десетки положителни коментари на хора, които вече са посетили страната и са прекарали добре.

„Би трябвало да съм голяма късметлийска, че да улучат точно моя автобус или моя хотел“, обясни жена, визирайки предполагаем терористичен акт.

Майка, вече посетила Кушадасъ през юни, сподели, че септември ще повтори без колебания. Друг почитател на турското крайбрежие на Егейско море е красноречив: „Проблем ще има само ако Ердоган ти е комшия по стая“. Понеже се предполага, че случаят на българите, решили да летуват в съседката, не е такъв: „Всичко е цветя и рози“, обобщава млад мъж.

Други пък не биха пътували в момента за Турция, но не изключват възможността да го направят след няколко месеца.

Офертите до южната ни съседка в момента са изключително примамливи именно заради ниския интерес. Офертите са 30 и 40% намаление в сравнение с началото на сезона. Седемдневна почивка в четиризвезден хотел в Бодрум с „Ultra all inclusive” е на цена от 370 лева на човек. Екскурзия до Кападокия, Анкара и Истанбул с четири нощувки е 280 лева.

Въпреки ниските цени по-голямата част от потока туристи се насочва към Гърция. Според повечето от туроператорите напрежението в Турция няма да се отрази върху бизнеса им, тъй като почиващите просто ще изберат друга дестинация. 

Вижте още по темата в репортажа: