Първото у нас съдебно дело за незаконен граждански арест на нелегални мигранти продължава днес в Бургаския районен съд. Процесът започна на 25 ноември с разпит на свидетели, а подсъдимият Петър Низамов – Перата отказа да дава обяснения на този етап, ще го направи по-късно, пише 24 часа. Днес се очаква съдия Анатоли Бобоков и съдебните заседатели да изгледат клипа, от който тръгна скандала. Той се появи в профила на Перата във фейсбук. На него се виждат задържаните и част от лицето на участник в ареста.

След преките впечатления съдебният състав ще реши дали е необходима експертиза. Още на старта на процеса стана ясно, че това няма да е от бързите дела – не само защото Перата не се съгласи на съкратено съдебно производство, но и поради липсата на тримата основни свидетели – завързаните със „свински опашки” мигранти.

Перата в съда през ноември. Според обвинителния акт това са: „А. А. Исхаки роден на 01.01.1998 г. в гр. Баглан, Д. Д. Доост роден на 01.01.1997 г. в гр. Баглан и С. Т. Саадат роден на 01.01.1997 г. в гр. Ненгархар”. Заради факта, че и тримата „са родени на 1 януари” адвокатите Мартин Пеев и Иван Стоянов поставят под съмнение самоличността на пострадалите и настояха още по-категорично за разпит в съдебната зала. На този етап обаче това се оказва невъзможно. Малко след като са пуснати от „българските ловци” мигрантите попадат на граничен пост и са задържани. 

Срещу тях също е образувано досъдебно производство за нелегално влизане на територията на страната и по бързата процедура те са осъдени на по 3 години условно. Известно време прекарват в бежанския център в Любимец, после по тяхно настояване са преместени в транзитния център в Пъстрогор. В неизвестност са от 6 юни. Обявени са за общонационално издирване. Съдът разпореди са се изпратят запитвания до всички възможни бежански центрове, както до Държавната агенция за бежанците. Справка ще бъде изискана и от EURODAC (Евродак) - автоматизирана система на Европейския съюз за идентификация по пръстови отпечатъци на бежанци, кандидати за убежище и незаконни имигранти в ЕС. Днес ще стане ясно дали издирването е дало резултат.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg