Около 50 000 дози от ваксината на AstraZeneca в момента се пазят за членовете на СИК, които ще се включат в изборите на 4 април. Ваксинацията на тази група вече е стартира. Пазят се и около 20 000 дози на Pfizer и Moderna за поставяне на втора доза.  Те са разпределени в РЗИ-тата в страната. В момента в страната има около 10 000 останали векторни ваксини, като се очаква днес да бъдат изчерпани. Това заяви шефът на „Пирогов“ Асен Балтов.

„В събота ще пристигнат над 52 000 дози от AstraZeneca. Това, което трябваше да се изпълни като ангажимент от компанията не е изпълнено. Беше абсолютно правилен този тонът на здравния министър и трябва да се продължава в този дух“, каза още Балтов.

Според него в края на юни у нас трябва да бъдат ваксинирани около 2 000 000 души. Като в неделя е възможно отново да заработят зелените коридори.

„Ние наистина правим всичко възможно, работим повече от 12 часа, разкриваме зелени коридори и денонощни кабинети“, заяви медикът.

Той коментира, че има много хора, които не спазват датата си за поставяне на втора доза.

„Най-големият ми страх е, че след първата доза част от хората ще се откажат, вече има такива хора, които забавят датата – българинът е малко недисциплиниран. Около 30 души в „Пирогов“ в момента не са се явили“, коментира той.