Миньори и енергетици продължават блокадите на АМ "Тракия", Прохода на републиката и Подбалканския път при Гурково, съобщава БНТ.

След среща между представители на синдикатите в "Мини Марица-изток" вчера са били изяснени противоречията помежду им и е взето решение енергетиците да продължат протеста заедно с миньорите.

Протестиращите обявиха, че протестът става безсрочен, докато териториалните планове за справедлив преход не бъдат изтеглени от Европейската комисия.

Те са решени да се допитат до адвокат по европейски право, който да провери какви са възможностите за това.

Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил бяха изпратени в последния възможен момент от правителството за одобрение от ЕК. Те дават възможност страната ни да получи близо 1,5 млрд. евро за трансформиране на икономиката на трите региона заради постепенното изоставяне на въглищата като енергиен източник

Още през миналата година бяха изгубени около 100 млн. евро, като България може да изгуби и основната част от финансирането - около 800 млн. евро, ако до края на годината Брюксел не одобри изпратените планове.

До 2038 г. трябва да бъде спряно производството на електроенергия от въглища.