Въглеродния отпечатък върху света се е увеличил с малко над 6% през миналата година. Въпреки многократните ни опити пълноценно да се включим в екологичните практики на Запада, България е страната в ЕС с най-голямо увеличение на CO2 емисии. През 2021г. в родината ни те са скочили с 18 на 100 – драстично по-висока цифра в сравнение с тази на средния коефициент за евросъюза.

По оценка на Eurostat, въглеродният отпечатък е нараснал в почти всички страни. Това обаче има своето логично обяснение. След като през 2020 г. светът бе почти спрян от рестрикции, наложени заради COVID-19, отчетохме исторически спад в отделянето на CO2. По това време мегаполиси в Китай, Япония, щатите и Европа отчитаха най-чистият си въздух от десетилетия насам.

Но пристигнахме в 2021г. и всички промени останаха записани в историята. Нещата започнаха лека-полека да си бъдат постарому. За някои се радвахме, за това – няма как. Наново се засили изгарянето на изкопаеми горива, в т.ч. нефт, природен газ, въглища и торф. Регенерира се икономиката, тръгна масовия транспорт и промишлената дейност се възроди.

Това доведе до присъствието ни в още една класация с негативен нюанс. Притеснителните 18 на 100 ръст за България са значително по-високи и от тези на втората в статистиката членка на ЕС – Естония. Балтийската държава е отчела +13,1%, следвана от Словакия (+11,4%) и Италия (+10,6%).

Има и добър пример. Две държави са с прогнозно намаление на емисиите на CO2 - Португалия (-5,5%) и Финландия (-1,5%).

Какво ни е навредило най-много?

Анализи сочат, че през миналата година въглеродният отпечатък се дължи главно на нарастващото използване на твърди изкопаеми горива. Това всъщност е допринесло за над 50% от скока. Течните изкопаеми горива са отговорни за над 29% от увеличението, докато 21% могат да се дължат на природния газ. Намаленото използване на торф леко облекчило увеличението на емисиите на CO2.

 

Горчивата истина диктува, че ако скоро не вземем нещата присърце и не почерпим практически опит от екополитики в чужбина, които да бъдат действително и дългосрочно приложени у нас, ще продължаваме да бъдем обект на санкции. Съвсем смислени и заслужени санкции. И в този случай не е достатъчно само да говорим колко добра идея е прословутата "Зелена сделка".