В Истанбул бе открита първата за региона система за ранно предупреждение за цунами, предаде в. "Дейли Сабах". Системата бе открита на 14 юни в квартал Бююкчекмедже.

Сеизмолозите постоянно отправят предупреждения за очаквано силно земетресение в Истанбул (над 7 по Рихтер).

Станцията за ранно предупреждение за цунами е оборудвана със системи за измерване на сеизмичните данни и ще може да изпрати ранно предупреждение за цунами (5 до 7 минути след земетресение). Системата ще бъде управлявана от сеизмологичната обсерватория Кандилли и от Института за изследване на земетресенията. Квартал Бююкчекмедже, в който се намира станцията, е много вероятно да бъде силно засегнат от евентуално земетресение в района.

В края на април проф. д-р Шюкрю Ерсой, декан на Строителния факултет към Техническия университет "Йълдъз", обяви, че в най-големия град в Турция скоро се очаква силно земетресение с магнитуд около 7,5. Ерсой опита да успокои гражданите, като каза, че властите са готови с план за евакуация на жителите на Истанбул в случай на подобно бедствие. Той посочи, че се планира в града да има 23 пункта за евакуация, която ще се извършва по море, по въздух, с влакове и автобуси.