От 1 април всеки битов потребител ще може да излезе на свободния пазар на електроенергия и да смени доставчика си на ток, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. На сайта на КЕВР е публикувана инструкция за начина и реда, по който ще става процедурата.

В инструкцията се уточнява, че да сменят доставчика си, ще могат само битови и стопански потребители, които ползват ток с ниско напрежение и нямат електромери за почасово отчитане на потреблението.

Процесът на преминаване от регулирания към свободния пазар се очаква да отнеме около месец. Потребителят трябва да посочи в електроразпределителното дружество желанието си за смяна на доставчика. Документите могат да бъдат внесени от самия клиент или от упълномощен от него нов доставчик на ток.

Вече излезлият на свободния пазар потребител ще може отново може да се върне на регулирания пазар в случай че реши сметките му за ток са се повишили или пък не е доволен от качеството на услугата.

За да смени доставчика си на ток, потребителят трябва да попълни определени формуляри, които са публикувани на страницата на енергийния регулатор.

Още новини ТУК

TNS.bg