От днес до 27 декември по пловдивските улици „Братя Пулиеви“ и „Магура“ в Капана ще се носят аромати на вкусни традиционни храни и сгряващи напитки. Коледното издание на Фестивала на местните храни ще събере в арт квартала продукцията на над 20 производителя от Пловдив и околните области, съобщава БНР. Събитието се организира от инициативата „Занаятчийска кухня „Фермата“ с подкрепата на община Пловдив и Общинска фондация „Пловдив 2019″.

По време на третия по ред фермерски пазар в Капана пловдивчани ще могат да опитат автентична празнична кухня, претворяваща българската традиция и тази на местните арменска, турска и македонска общности. Организаторите, съвместно със „София Мел“, планират да включат и посетителите в концепцията на фестивала. За целта на 21 декември от 16,00 часа ще бъде проведена работилница за месене на обредни хлябове. Специалисти от „Хлебна къща – Пловдив“ ще представят символиката на Коледника – какво повелява традицията, как се прави коледната пита и как се четат знаците по нея.

На фермерския пазар посетителите ще могат да намерят сезонни плодове и зеленчуци, хлябове и пити с естествена закваска, фермерски млечни и месни продукти, мед, сладка, лютеници и билки. За празничното настроение и атмосфера ще бъдат осигурени коледен пунш и греяно вино. Музиката ще е от Skill.

Организаторът на фестивала – „Занаятчийска кухня „Фермата“, е инициатор и на новата национална мрежа на малките местни производители на храни LocalFood.bg . Тя ще подпомага регистрацията на стартиращите предприемачи и достъпа им до пазара, ще ги обучава и ще ги съветва за възможностите. Новата мрежа също така ще насърчава развитието на иновативни модели на домашно производство на храни и ще прокарва политики за регламентирането им.

Още новини четете ТУК

tns.bg