Остава бедственото положение в Русенска област заради африканската чума по свинете.  На извънреден брифинг днес от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще представят актуалната информация във връзка с усложнената обстановка в страната, както и подробности за предприетите действия и планираните мерки за овладяване на заболяването.

До обявяването на бедствено положение в Русенско се стигна заради трите огнища на болестта в региона – в частни стопанства в селата Пет Кладенци и Ценово, и в свинекомплекса в село Николово, предаде БТВ.

В село Николово четвърти ден се извършва евтаназия на 17 хил. прасета от свинефермата, засегната от чумата. 

До момента са евтаназирани по-малко от 1000 прасета. Работи се денонощно, увериха властите, но ресурсът и координацията са недостатъчни.

Това е и една от причините за обявяването на бедственото положение.  

При бедствено положение всички правомощия се прехвърлят на БАБХ и могат да се използват всички човешки ресурси и техника, обясни Свилен Иванов зам.-областен управител на Русе.

И той изказа предположение, че причината за разпространението на болестта е фуражът.

Корнелия Харитонова, представител на фирмата, която храни прасетата в Николово – „Вианд”, е категорична, че причината не е във фуража, защото той се гранулира при температури 70-75 градуса.

„Вианд” е в процес на придобиване на свинефермата в Николово. Харитонова обясни, че умъртвените животни не се загробват в рамките на комплекса, а извън него.

Днес се очаква експерт от Европейския съюз да посети Русенско. бедственото положение засега е обявено до 29 юли, ако се налага, ще бъде удължен срокът.