Още 5 милиона лева ще отидат допълнително за наскоро откритата магистрала "Марица". Това стана ясно от обществената поръчка, обявена от пътната агенция за изграждане на пътен възел "Оризово", пише в. "Сега". Това е връзката между "Марица" и магистрала "Тракия" от Бургас към Свиленград.Проектанти и експерти от пътната агенция установили, че при очертаването на магистралния пръстен на България преди 14 години в първоначалните проекти не е била предвидена връзка на "Марица" с "Тракия". Затова се наложи да се обяви допълнителна процедура за избор на изпълнител, който да изгради пътния възел. Това обаче стана седмици след тържественото откриване на магистралата към Турция.

От поръчката става ясно, че по направлението София - Свиленград съоръжението е изградено, но от Бургас към турската граница предстои да се построи пътен възел за пресичането на "Тракия" и "Марица" на две нива. Предварителните разчети предвиждаха поръчката да бъде обявена преди няколко месеца и се очакваше стойността й да е около 3 млн. лв. От обявата от 16 декември обаче се разбира, че строежът ще коства на хазната повече, макар прогнозната стойност от 5 млн. лева да е максималната, под която ще играят участниците в търга. Оферти ще се приемат до 28 януари.

Освен това пропускът отпреди години лишава България от възможността да финансира тези обекти с европейски пари. Самата магистрала "Марица", както и пуснатата още преди две години "Тракия", бяха изградени по оперативна програма "Транспорт". Затова се налага сега бюджетът да отдели допълнителни средства. "Марица" бе пусната в края на октомври. Магистралата от Оризово до Свиленград беше построена на два участъка с обща стойност от 255 млн. лева, но за единия се наложи да се вложат още 40 млн. лева държавни пари за укрепване на трасето след дъждовете от миналата година. Още след първите по-сериозни дъждове обаче магистралата се напука точно в този участък, а от регионалното министерство уверяват, че ремонтът ще бъде направен за сметка на строителя.

 Още новини ТУК

TrafficNewS.bg