Пловдивският окръжен съд осъди 58-годишния турски шофьор Мустафа Остюрк, който прегази на 21 април на АМ "Тракия" полицая Николай Треновски, на 2 години лишаване от свобода, като отлага изпълнението на така определеното наказание  с изпитателен срок от 5 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Мустафа Остюрк беше признат за виновен в това, че на  22.04.2016 г. около 3,50 часа на автомагистрала „Тракия”, км 114+250 м, при управление на МПС – товарен автомобил – влекач „Мерцедес Бенц”, с полуремарке е нарушил правилата на движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 40-годишния Николай Треновски.

 

Със същата присъда подсъдимият Мустафа О. бе признат за невинен за това да е нарушил правилата за движение по чл. 5, ал.1 от ЗдвП и чл. 20, ал. 1 от ЗдвП и го оправда по първоначално повдигнатото му в този смисъл обвинение. На основание чл. 343 във вр. С чл. 37, ал.1 от НК ЛИШАВА подсъдимия Мустафа О. от право да управлява МПС за срок от ДВЕ ГОДИНИ, считано от 22.04.2016 г.

Мустафа живеел в Р Турция и работел като шофьор. През април 2016 г. бил определен от фирмата да извърши превозен курс от гр. Монтана до Истанбул с товарен автомобил влекач „Мерцедес Бенц”с полуремарке. На 19. 04.2016 г. около полунощ Мустафа О. потеглил от Монтана за София, а оттам по магистрала „Тракия” в посока Пловдив, ГКПП „Капитан Андреево”. Управлявал камиона с около 76 км/ч в дясната лента за движение.

За времето от 19,30 часа на 21.04.2016 г. до 7,30 ч. на 22.04.2016 г. като дежурен патрулен разчет при Сектор Престъпления по пътищата” при ОД на МВР – Пловдив били назначени мл. автоконтрольори Н. Сл. и Н. Тр. Двамата били със светлоотразителни жилетки. Около 03.00 часа дежурният патрул бил изпратен на километър 114 заради настъпило ПТП между лек и товарен автомобил.

Двамата полицейски служители започнали „обработка” на произшествието. Мл. Автоконтрольор Н. Тр. Излязъл на пътното платно, за да направи снимки. Въпреки видимата от около 300-400 метра светлоотразителна жилетка на полицейския служител и мигащите светлини на двете превозни средства, участници в катастрофата, Мустафа  О. не намалил скоростта и продължил да се движи със същата скорост от 76 км/ч, изцяло в дясната лента, като в резултат на извършените нарушения управляваният от него товарен автомобил с предната си част ударил намиращия се на пътното платно полицейски служител, който загинал на място. Назначената съдебномедицинска експертиза дава заключение, че причината за смъртта са тежки и несъвместими с живота травматични увреждания.

Подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обвинителния акт,  делото се разгледа по реда на „Съкратено съдебно следствие”.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд Пловдив. 

Подробностите за инцидента на магистралата, както и коментара на началника на КАТ-Пловдив Николина Джамбова - ВИЖТЕ ТУК

Всичко за случая ТУК

TrafficNews.bg