Нов социален проект за патронажна грижа стартира в община Карлово. На нуждаещите се ще бъде оказвана социално-битова помощ, като поддържане на личната хигиена - обличане, събличане, къпане, миене, бръснене, подмяна на бельо, както и поддържане на хигиена в помещението, което потребителят обитава. Ще бъдат закупувани хранителни продукти и вещи от първа необходимост, ще се оказва съдействие при приготвяне на храна съобразно здравословното състояние на лицето, както и ще се оказва помощ при самото хранене. Ще се оказва съдействие при закупуване на лекарства и заплащане на битови сметки (със средства на потребителя) и др.

Проектът включва и медицински и здравни грижи - измерване, регистрация и оценяване на витални показатели, извършване на различни манипулации, профилактика в областта на хигиената и на индивидуалното здраве, както и обучение в ползване на помощни средства, приспособления и съоръжения за придвижване и други.

Предвижда се и осигуряване на психологическа подкрепа и консултиране с цел преодоляване на социалната изолация, както и подкрепа  на лицата и семействата, полагащи грижа за възрастни хора и лица с увреждания.

„Помогни на възрастни хора и лица с увреждания в община Карлово“ е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Целевите групи, които попадат в обхвата на услугата „Патронажна грижа“, са хора над 65 години, лица с с увреждания и семейства и близки на възрастните хора и лицата с увреждания. 

Необходими документи за кандидатстване са заявление по образец, декларация за информирано съгласие по образец, документ за самоличност за справка, документ за самоличност на законния представител – настойник, попечител за справка, копие на експертно решение на ТЕЛК/ НЕЛК, копие на медицински протокол на ЛКК, копия на други медицински документи – актуална епикриза, копие на удостоверение за настойничество/попечителство.

Лицата, които желаят да ползват услугата „Патронажна грижа“, могат да подадат документи всеки работен ден от 8.30 ч. до 17.00 ч. в стая 111 в сградата на община Карлово, намираща се на пл. 20-ти юли № 10.

За повече информация: на тел. 0335/54692 Екатерина Маринова- Ръководител на услугата „Патронажна грижа“.