Европейската комисия ще наложи колосални по своите размери санкции на България за изразходването на европейски средства по земеделската програма, твърди БГНЕС. Точният размер се очаква да стане ясен следващата седмица, когато в Брюксел трябва да пътува делегация от Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие".

Вчера стана ясно, че Държавна агенция „Национална сигурност" е иззела документация от централата на ДФ „Земеделие" в София. Изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов коментира, че няма притеснения от проверката на правоохранителните органи. Европейската комисия се очаква да наложи финансови санкции в размер на стотици милиони евро за парите за т.нар. селски туризъм, които ДФ „Земеделие" е разплатил през програмния период 2007-2013 година. Санкциите са заради установени нарушения и закупуване на луксозни возила, АТВ, мотори и дори плавателни съдове, които вместо за туризъм били ползвани за лични цели от бенефициентите. Корекцията, която Брюксел ще наложи на ДФ „Земеделие", ще се покрие за сметка на държавния бюджет.

България ще претърпи сериозни санкции и заради инвестиции в областта на възобновяемите енергийни източници, които са били финансирани също по земеделската програма. Бюджетът е ощетен и заради наложените от Брюксел вече глоби за разходването на парите за публичност на ПРСР. Причина за това са скандалните договори на пиарките на земеделския министър от първия управленски мандат на ГЕРБ Мирослав Найденов.

Сред нарушенията, които отчита ЕК, е и дългогодишната липса на сертифициращ орган на програмата. Ключова роля за допуснатите нарушения има настоящият ръководител на ДФ „Земеделие" Румен Порожанов.

Той ръководеше разплащателната агенция в първия управленски мандат на ГЕРБ, а след като през 2013 г. бе освободен, активно работи като експерт към ГЕРБ. През август 2014 г. Румен Порожанов бе назначен от президента Росен Плевнелиев за служебен министър на финансите. След като Владислав Горанов пое финансовото министерство в настоящия управленски мандат, Порожанов отново оглави ДФ „Земеделие".

В служебния мандат на Порожанов като финансов министър и на Васил Грудев като служебен министър на земеделието (сега заместник-министър - бел.ред.) стана ясно, че двамата, заедно с Иван Капитанов, началник на кабинета на служебния министър на земеделието през първата половина на 2014 г. са имали съвместно участие в НПО - Сдружение „Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове".

Едва след медийни разкрития, Порожанов и Грудев признаха за съвместното си участие в консултантско сдружение по европроекти в сферата на земеделието, но отрекоха това да представлява конфликт на интереси.

Дейността на разплащателната агенция през годините е била обект на множество скандали, като всяка управляваща партия търси начини да овладее ръководството на фонда. Публично известно е, че голяма част от назначенията в системата се дължат на политически протекции. Преди десет дни стана ясно, че само в централата на ДФ „Земеделие" на щат се водят 13 пиари.

В края на декември 2011 г., докато Порожанов оглавяваше ДФ „Земеделие" в първия мандат на ГЕРБ, двама неизвестни му нанесоха побой. След нападението премиерът Бойко Борисов коментира, че то е провокирано от борбата с корупцията при разпределението на европейски средства.

Припомняме, че вчера ДАНС нахлу в ДФ "Земеделие" и иззе купища документи.

Още новини ТУК

TNS.bg