Море и мъка. Това е накратко рибарската орис по Черноморето това лято. Рибата уж я има, но всъщност липсва, и то почти напълно. Родният сафрид даже удари рекорд по цена от 18 лева за килограм. Става дума за риба, която преди десетилетия въдичарите раздаваха на съседи и познати, защото гъмжеше от нея, съобщава „24 часа“.

Когато има военни учения, сафридът стои навътре до почти самия хоризонт, категоричен е легендата на морския риболов във Варна Агоп Агопов.

Стрелби и сонари на 30 натовски кораба почти през целия юли прогониха стресираните пасажи навътре. “За цял ден да харчиш гориво за 50 лева, за да хванеш половин кило, това е бесзмислено”, обяснява Недялко Недялков, който всяка вечер проверява буната на Кабакум за сафрид. И все пак надеждата се появи. От седмица рибата започна да се приближава към варненския вълнолом, но след полунощ. Преди дни тези, които ловят на ластик, са хванали по 5 кг за няколко часа. При този метод ластикът се завързва за камък и се хвърля навътре, след като е завързан за влакното на здрава пръчка.