След като министърът на културата Вежди Рашидов разпореди незабавна проверка за разрушаване на поредната старинна сграда в Пловдив – паметник на културата в Пловдив, днес около 9,30 часа дойдоха представители на Община Пловдив заедно с експерт от Министерство на културата. Те направиха оглед на сградата на ул. Отец Паисий 13, както и снимки на разрушения обект. Архитект Слави Славов от Министерството на културата заяви пред TrafficNews.bg, че е извършен оглед на сградата, след което са прегледани и всички документи и проекти. До този момент проверката е установила, че нарушение няма и строежът върви по план.

Целта на проекта е да бъде възстановена оригиналната визия на фасадата на сградата, каквато тя е била през 20-те години на миналия век, тъй като откакто е построена досега, сградата е претърпяла редица ремонти и нейното предназначение е било променяно неколкократно, а сегашната й фасада не е оригиналната.

Това води до сегашния проект, който цели единствено възстановяването й. 

Припомняме, сградата се намира в Старинната градска част на Пловдив. Предвидено е там да се изгради жилищна сграда с магазини и стаи за гости. Посочено е, че видът на строежа включва ново ниско застрояване и реконструкция на съществуваща сграда. Интересно обаче какво точно ще се реконструира, след като от фасадата на старата сграда не е останало почти нищо.

Днешната проверката на Министерството на културата трябваше да установи дали проектът за сградата се изпълнява в съответствие със закона. Както стана ясно, според експертите това е така. Най-вероятно и затова, докато траеше проверката, строителна бригада не прекъсна работата си по зданието и продължи да демонтира една от терасите.

Заради бутането на друг паметник на културата повдигнаха обвинение на главния архитект на Пловдив - четете ТУК

TrafficNews.bg