След години отлагане и безхаберие държавата най-накрая взе адекватно решение в полза на децата с увреждания – драстично скача размерът на месечните помощи за тях.

Всички социални помощи за тези деца ще се обединят в обща помощ, като размерът й ще зависи от степента на увреждането.

"Правителството възложи на министъра на труда и социалната политика да подготви законодателни промени, с които да се въведе нов вид помощ за децата с трайни увреждания", съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Благодарение на мярката децата с най-висока степен на увреждане (90% и над 90%) ще получават всеки месец сравнително адекватна за нужните им грижи сума - по 930 лв., предвиждат разчетите на кабинета. Тези средства включват и помощта за личен асистент. По всяка вероятност новата помощ ще важи още от 2017 г.

Помощта за децата с увреждане от 70% до 90% ще бъде 450 лв., а за децата с увреждане със степен между 50% и 70% ще бъде 350 лв. на месец.

В момента общата сума на средствата, които получават семействата, е значително по-ниска. Например месечната помощ за дете с трайни увреждания в различните хипотези е съответно 100 лв. и 240 лв., а интеграционните добавки за телефон, транспорт и лекарства са по 30 – 40 лв. на месец. Само на някои от децата се полагат и детски надбавки.

"В последните няколко месеца получих маса писма за децата с увреждания, едно голямо нещастие, което се е случило на хора, и упреци към държавата, че в една или друга посока не се подпомагат така както трябва. Една държава дали е цивилизована демократична, на първо място си личи по отношението към хората в неравностойно състояние", заяви по повод решението премиерът Бойко Борисов.

"Техните семейства са подложени на много повече трудности за грижата за тези хора. Затова няколко дни работихме със социалния и финансовия министър", обясни той.

Парите по новия механизъм ще се получават от всички семейства с дете с тежко увреждане, независимо от доходите на родителите, подчертаха от правителствената пресслужба. Освен това семействата сами ще решават дали да наемат личен асистент или те самостоятелно да се грижат за децата си. Така за всяко дете ще има възможност да получи личен асистент вместо да кандидатства по програми пред общините, а родителите ще могат да работят.

"Родителите сами ще избират как да управляват средствата", уточняват от правителствената пресслужба.

Неправителствени организации и родители от години настояват да се обърне внимание на техния проблем, а още от времето на министър Ивайло Калфин датира намерението за увеличаване и диференциация на помощта.

Всички деца със степен на увреждане над 50% у нас са над 26 000.

Тези с най-сериозно увреждане - над 90%, са 5 876, съобщиха за Mediapool от социалното министерство. Децата със степен между 50 и 71 на сто са 13 764, а тези с увреждане между 71 и 90 процента – 6 985.

Заради рязката граница на помощта от 450 лв. на 930 лв. е възможно да възникне напрежение между различните групи, но най-вероятно разчетите са правени и на базата на възможностите на бюджета.

От информацията на правителството става ясно, че общо необходимите средства за новата диференцирана помощ са 161 млн. лв. на година, което е увеличение за 2017 г. с близо 50 млн. лв.

В момента децата с увреждания получават помощи по два закона – Закона за семейните помощи за деца и Закона за интеграция на хората с увреждания, като финансовите средства почти не са диференцирани според степента на увреждане, а правото на личен асистент не е гарантирано.

По действащия закон помощта се полага до навършване на 20-годишна възраст.

ТrafficNews.bg