На официална церемония снощи в Дома на културата „Борис Христов“ министърът на културата Боил Банов, в присъствието на заместник-министъра Амелия Гешева и кмета на Пловдив Иван Тотев, връчи престижните годишни награди „Златен грифон“, които се присъждат за принос в развитието на българската археологическа наука. На церемонията присъства и заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков.

Министър Банов поздрави участниците и гостите на събитието, както и отличените. „В процеса на работа обикнах Вас, обикнах и това, което правите. За мен е голяма чест да бъда тук сред Вас, присъствието на голяма част от екипа ми тук е знак, че в наше лице ще имате сериозни защитници на всичко, което правите. Знаете, че тази година се увеличиха парите за теренни проучвания, за консервация и реставрация. И аз, както и екипът ми, ще направим всичко възможно тези пари да се увеличават, защото това, което правите Вие, е изключително ценно за развитието нашата държава, за съхранението на нашия дух. Пожелавам успех на LVІ Национална археологическа конференция!”

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева също се обърна към гостите на официалната церемония с думите: „Аз вярвам в това, че ако човек не пази наследството и корените си, той няма и бъдеще. Министърът Ви каза каква ще бъде нашата политика, в наше лице имате съмишленици, които милеят за това наследството ни да бъде разкрито, показано на света, за да бъде един добър урок, добро самочувствие за децата ни утре.” Зам.-министър Гешева призова местните власти също да бъдат партньори в този процес. По думите й община Пловдив е един от добрите примери за това как местните власти също допринасят със средства за археологически разкопки, както и за опазване на наследството.

„Всяка година инвестираме в обновяване, поддръжка и  реставрация на  обекти  със статут на  недвижимо  културно наследство.  Сред тях са Античният театър, Римският  стадион,  Малката ранно – християнска базилика на бул. „Княгиня Мария Луиза“, къщите в Стария град, които са сред най-посещаваните забележителности на  града” – заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той отправи специални благодарности към екипа, който работи по реставрацията на Голямата базилика – един мащабен проект, който се осъществява съвместно с „Америка за България” и се очаква да завърши в  края на 2018 г. Той предвижда експониране на мозайките в  специално изградената за тази цел сграда и изграждане на площадно пространство  между Католическа църква и  Голямата базилика. 

Сред отличените за значим принос в развитието на археологическата наука през предходната 2016 г. е и директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. д-р Константи Кисьов за  резултатите от проведените теренни археологически проучвания в пловдивския район, за полаганите от него усилия за опазването на културно наследство в Пловдивско, Карловско, Хисарско и Родопите и за принос в проучването на тракийската култура;

Ето и всички наградените:

I. СЪС „ЗЛАТЕН ГРИФОН” – изображение на грифон с огърлие и грамота, за цялостен принос в археологическата наука:

1.   доц. д-р Людмил Вагалински със следните мотиви: доц. д-р Людмил Вагалински е един от най-известните български археолози с много теренна практика и съществени приноси за областта, в която работи. Освен със собствените си научни изследвания допринася и за развитието и популяризирането на българската археологическа наука със създаването и развитието на научното списание за археология „Archaeologia Bulgarica “.

I. СЪС „ЗЛАТЕН ГРИФОН” – изображение на грифон – плакет и грамота за значим принос в развитието на археологическата наука през предходната 2016 г.:

1. доц. д-р Андрей Аладжов със следните мотиви: Благодарение на проучванията на доц. д-р Андрей Аладжов през 2016 г. окончателно се изясни стратиграфията и хронологията на крепостта Агатапол – един от най-изестните археологически обекти в страната;

2. Александър Чохаджиев със следните мотиви: За значимите резултатите от осъществените от него проучвания на селищна могила при с. Петко Каравелово.

3. доц. д-р Константи Кисьов със следните мотиви: За резултатите от проведените теренни археологически проучвания в пловдивския район, за полаганите от него усилия за опазването на културно наследство в Пловдивско, Карловско, Хисарско и Родопите и за принос в проучването на тракийската култура;

 4. проф. д-р Валентин Плетньов: със следните мотиви: За резултатите от проучванията през 2016 г. на средновековна крепост „Кастрици“ в резиденция „Евксиноград“ и разкриването на единствената до момента голяма средновековна страноприемница

С грамота:

1. доц. д-р Мария Рехо – за значимия й принос в популяризирането на археологическата наука и развитие на музейното дело;

2. Атанас Каменаров – за приноса му в документирането на многобройни археологически обекти, проучвани на територията на цялата страна.