83,55% от населението в България е засегнато от замърсяването на въздуха с фини прахови частици над допустимите норми.

Това става ясно от Националния доклад за състоянието на околната среда 2015, представен от директора на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова.

Според доклада за периода 2001-2012 процентът в Европа варира между 22 и 42 на сто. Данните от измерванията на шумовите нива у нас показват завишаване в 72,73% от контролните пунктове в страната, каза още Григорова.

По думите й до 2020 година европейските страни трябва да рециклират поне 50% от своите битови отпадъци. Според данните България рециклира 25 на сто през 2012 година и достига до 29% през 2013.

„Намаляват образуваните отпадъци с 15% спрямо 2012 г. Отчитаме 3% намаляване на образуването на битови отпадъци спрямо предходната година. Увеличил се е делът на предадените за оползотворяване битови отпадъци през 2013 г. 29% предадени за оползотворяване, в това число - за рециклиране", добави Григорова.

Тя заяви, че шумът и фините прахови частици ще са факторите, които ще създават най-голям дискомфорт на населението и занапред:

„За шума имаме изработени стратегически шумови карти за всички големи градове и за не толкова големите и те изработват планове за действие. Вижда се процентът на шума в населените места - не е толкова проблемът с индустриалния шум, проверките показват, че там се спазват нормите. Говоря за шум в населените места".

Още новини ТУК

TrafficNews.bg