В МВР са получени 130 сигнала, по които са извършени проверки, от тях по 46 са образувани досъдебни производства. В следствие на действията ни, свързани с придобиване на информация за лица, които възнамеряват и участват в купуването на гласове, са постъпили сигнали. По тях са изготвени 471 предупредителни протокола, в тази връзка са и тези от 137 специални полицейски операции, които са проведени. Това заяви министърът на вътрешните работи Атанас Илков. Той представи актуални данни за резултатите от действията, предприети от ведомството, срещу престъпленията, свързани с политическите права на гражданите.

Днес се провеждат специални полицейски операции в пет области с придадени сили от дирекция „Жандармерия“, посочи той. „Всички останали сигнали се възлагат веднага на съответните служители и областни дирекции. След това започва незабавна проверка, резултатите се докладват на компетентната прокуратура и оттам ако има допълни указания, се изпълняват“, уточни Илков. 

Относно сигнала, съдържащи 200 лица в тях, за които, според подателя, участват в купуването и продаването на гласове, силовият министър съобщи: „Лицата са разпределени по областни дирекции и по всяко едно от тях се извършва проверка. За една част от тези лица, вече бяхме започнали проверки“.

„В този сигнал бяха изписани лица, за които нямаше никаква конкретика. Най-неблагоприятното за нас беше обстоятелството, че по една част от тях ние бяхме започнали работата си много преди постъпването на този сигнал. Надявам се това да не окаже негативно отражение на нашите действия“, допълни той по темата.

Министърът подчерта, че всяко действие на МВР е съгласувано с прокуратурата и, че ведомството има изключително добро взаимодействие с Държавна агенция „Национална сигурност“.