Не съществува риск да бъде затворена болницата във Видин, тъй като там работят много различни специалисти. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Той коментира и дали плевенското село Боковлък ще бъде поставено под карантина.

„Боковлък има население от 4000 души и четирима заразени. Според нас това е твърде малка бройка, за да бъде поставено това село под карантина. На местно ниво това решение може да бъде взето. Ние сме дали указания да се разшири търсенето на контакти лица“ , заяви Мутафчийски.

Според генерала тоталната изолация не е панацея. Снижава заболеваемостта, но не е я премахва.

„Както виждате много държави приложиха такова нещо - абсолютно забранено излизане от вкъщи или излизане до 100 метра от вкъщи и както е в Израел. Това не е съвсем панацеята наистина снижава в голяма степен заболеваемостта но не я премахва. Има фамилност в заболяванията плюс идеалния случай който предлагат, но това не е реално. Благодарение на мерките България има ниска заболеваемост и ниска смъртност. Никога не съм бягал от отговорност и осъзнавам своята отговорност“, заяви Мутафчийски.

„Над 110 ваксини се изпробват в момента в света в различни държави, но няма оптимистични резултати. Това е един дълъг процес който трябва да премине през всички етапи за да бъде максимално безопасна ваксината за прилагането на хората. В Китай имаше тестване на ваксини, които са върху хора, но резултатите все още не са съобщени. Големите надежди на цялото човечество е за създаване на ваксина“, коментира той.

„За последните 7 дена имаме почти 300 случая, което представлява около 30% от общия брой. Процесите са динамични и спрямо тях ще бъдат взети и решения. Не може да се отговори още от сега какво ще се случи на Гергьовден“, заяви Мутафчийски.

Той коментира и тежката катастрофа с Милен Цветков като изрази съболезнования към близките. Отговори и на въпрос дали дъщерята на журналиста ще може да се прибере от Холандия и да присъства на погребението на баща си.

„Още на следващият ден Генка Шекерова се свърза с мен и съм поел личен ангажимент“, каза началникът на щаба.