Има доказани случаи, че 28 дни не стигат за изчистване на вируса. Според някои изследвания са необходими 37 дни, за да изчезнат напълно симптомите. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Той коментира и действието на лекарството хлорохин. Като подчерта, че все още не е ясно какво е действието на медикамента и че той може да е опасен при домашна употреба.

 „Хророхина има директно действие върху проводимостта към сърцето. В съчетание с Азатрил то става още по-силно. Трябва ежедневно да се контролира поне с едно АКГ, което в домашни условия е невъзможно. Има различен подход за неговата употреба в различните страни. В САЩ то се препоръчва при тежки случаи и само в болнична среда, а в Израел схемата е за използване при по-ранни стадии. Все още няма споделяне на впечатление как повлиява това на развитието на болестта “, заяви генералът.

Досега няма средства, които да са доказали, че могат да повлияят на развитието на коронавируса, категоричен бе Венцислав Мутафчийски. Той отговори и на въпрос, свързан с предстоящия пик у нас.

„Според математиците, които изчисляват евентуалните прогнози –  вече сме приблизително до пика. Това, обаче не е нещо доказано, това е един процес и нямаме отговор колко време може да продължи. Има някои данни, според които може да се изчислява. Много често се даваше пример с Китай и Сингапур и аз лично съм много притеснен от последните данни - 386 случая само  за един ден в Сингапур. Това е доста тревожна тенденция са оформяне на втори или трети пик“, заяви той.

Той коментира и фактът, че в България има нисък брой заболели.

„Ние съобщаваме 10-15 бройки на ден, защото в България благодарение на разбирането на правителството се взеха най-адекватните мерки. Да, може би имаше разбирането, че ние сме държава с ограничен ресурс. Тези бройки показват, че се справяме добре. Всички биха били доволни от това, което се случва, ако гледаха непредубедено. Икономиката е блокирана в цял свят, навсякъде има безработица“, заяви генералът.