Увеличението на броя на болните е в резултат от неспазването на мерките през последната седмица. Това коментира генерал Венцислав Мутафчийски тази сутрин.

"Знаете миналата седмица колко хора имаше по улиците, не се спазваше социалната дистанция. Това е един от резултатите", заяви той.

Както съобщихме новите положителни проби у нас са 48. Това е рекорден брой в България.

„Ефектът от хлорохинът не е вълшебен. Все още няма лекарства с доказана ефективност. Най-сигурният метод е физическото дистанциране. У нас и до момента имаше от лекарството, вече са доставени и допълнителните 15 000 броя“, заяви Мутафчийски.

От вчера започна тестването в двата квартала „Фактутета“ и „Филиповци“ в София. Хората първо са тествани с бързи тестове, а при потвърждение се прави и PCR тест.

„Контактите от първи ред са значително повече, от тези които са били първоначално подадени. Поради тази причина са наложени и тези мерки. Предполагам, че ще бъдат над 200 положителните проби“, заявиха от щаба.

Към момента потвърдените положителни проби в двата квартала са 20.

"София си остава най-големият резервоар в страната. Затова отново апелираме към софиянци да не пътуват. Това ще доведе до масов бум на заразата в страната. Не налагаме репресии, а искаме да предотвратим разпространението", заяви Мутафчийски.