Първите туристи посрещнаха плажните ивици по българското Черноморие. През почивните дни курортите на юг от Бургас се радваха на посещаемост, макар и подранилите ентусиасти да са малко на брой.

Те имаха късмет и случиха на топло време. Въпреки слънчевите лъчи обаче, водата все още е неподходяща за къпане. Но и тази идея намери своите смели съмишленици, които направиха първата си баня през април.

Местни разказват пред TrafficNews, че по традиция пролетта винаги е примамлива за нетърпеливите туристи. В този период от годината и по конкретно Великденските празници отварят и първите хотели, ресторанти и хранителни магазинчета. Откриваме още, че къмпингарите също са налице, за да вдъхнат обратно живот на каравани и кемпери, които са ги чакали цяла зима.

Дотук всичко щеше да изглежда постарому, но този сезон определено е различен, споделят местните. Оживление по малките курорти има отдавна, тъй като те бяха едни от първите места, които предложиха подкрепата си на бягащи от войната украинци.

Заради тяхното присъствие по-рано са отворили търговски обекти, които предлагат стоки от първа необходимост.

Вече свикнахме да чуваме украинска реч навсякъде. По това време от годината тепърва се случваше плахо раздвижване и стягахме лека-полека хотелите си. Украинското присъствие доста промени динамиката и подготовката за летния сезон“, споделя през TrafficNews Калина – собственик на малък семеен хотел.  

Припомняме, че временната закрила, която България е осигурила на бежанците трае три месеца. Прогнозно този период ще се застъпи и с първата вълна от туристи. По този повод пред собствениците на хотели по морето стоят множество неизвестни. Техните предположения обаче сочат, че една част от украинците ще останат в базите.   

Едно е сигурно обаче – тази година почивката на българина да се оскъпи като естествено продължение на инфлацията.

Все още не сме взели решение на какви цени ще посрещаме туристите си това лято, но определено ще има поскъпване. Няма как тези цени на тока и консумативите да не се отразят в стойността на нощувки. Предполагам при ресторантите също ще има оскъпяване. Говори се, че цените за шезлонг и чадър също ще бъдат по-скъпи от миналогодишните“, коментира още Калина.

Справка на TrafficNews във водещи платформи за резервация сочи, че ранните почивки по Черноморието на места могат да достигнат цени близки до тези, обявени за летния сезон на 2020г.  Припомняме, че тогава посещенията от туристи бяха намалели заради пандемията, а много от хотелите и ресторантите предлагаха нечувани оферти, за да спасят сезона.

 

Ето как изглеждаше малкото курортно градче Китен по време на Великденските празници: