Моника Маковей, която е считана за лицето на борбата с корупцията в Румъния, заяви, че би откликнала на поканата на новия български президент Румен Радев да посети страната ни, за да сподели опита си.

По време на предизборната си кампания ген. Радев на два пъти обяви, че е готов да покани представители от националната антикорупционна дирекция на Румъния и поименно спомена Моника Маковей и бившия президент на северната съседка Траян Бъсеску.

„Бих приела покана от всеки, който иска да се бори с корупцията, защото тя води до обедняване на хората. Тези пари отиват от един джоб в друг, но това са пари за обществени договори. Държавата не може да напредва по този начин“, каза още бившият правосъден министър в Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей в интервю за кореспондента на Би Ай Ти в Брюксел.

Тя бе категорична, че най-голяма корупция е при обществените поръчки.

„Мога да кажа какво трябва да се направи в борбата срещу корупцията, но проблемът е кой ще го направи. Нужни са хора, които няма да се предадат, няма да се поддадат на корупция, дори ако правителството или президентът им оказва натиск. Не е лесно да се намерят хора, които ще кажат „не“ на премиера и ще са достатъчно упорити“, подчерта Маковей.

Тя допълни, че ако ги няма правилните хора, то тогава всичко, което се прави, е безсмислено, защото няма да доведе до нищо по-добро.

За самата себе си тя бе категорична, че няма да загуби желание да се бори с корупцията. Според Моника Маковей, България, на фона на Румъния, не е напреднала в борбата с корупцията и организираната престъпност, правната система и в двете страни се развива. Тя отбеляза, че вече повече от 10 години Румъния продължава борбата с корупцията.

Trafficnews.bg