Младежки център Пловдив стартира новата си програма за най-малките приключенци съвместно с три целодневни летни занимални. Детските образователни игри „Приятели с природата“ са разработени от екипа на центъра и се проведоха за първи път в иновативната биоградинка, разположена в комплекса. Целта бе да се развият уменията на децата в засаждане и отглеждане на растения, като същевременно се разгърне креативността, работата в екип, сплотеността и здравословният начин на живот.

С много песни, разкази и усмивки децата заедно почистиха биоградинката и облагородиха зоната със зеленина. След това имаха възможността да се докоснат до почвата, да засадят самостоятелно първите си билки и да разберат как да ги използват в седмичното си меню. Научиха се от какво се нуждае семенцето, за да се превърне в пълноценна храна. От екипа на центъра чрез интерактивни игри им разкриха тайните как ако искат да са здрави, енергични и силни, трябва да избират качествена храна от своята домашна градина. Накрая децата получиха съксийки със засадените билки и вкусна рецепта, която да приготвят със своите родители.

В образователните игри се включи и директорът на Младежкия център – Димитрия Тодорова-Андонова, която сподели опит в отглеждането на растения. В инициативата дейност взеха участие малчуганите от лятна спортна занималня „Виктория волей“, като до края на месец август „Приятели с природата“ ще се реализира с още две групи деца от летните занимални „Супер Старс“ и „Синьо лято“.

Образователната биоградинка с 5 зони – зрение, обоняние, слух, допир и метео станция, бе изградена през септември 2018 година и в нея са добре дошли всички деца, които искат да се докоснат до природата чрез образователни активности.