България е страна с горд народ. Тази държава сама по себе си е известна с природата си – рози, лавандули и цялата тази красота. Някой замислял ли се е, защо точно на българската земя е по-сладко, по-солено, по-перфектно. Защото земята, почвата, върху която играем хората си и тъпчем ли, тъпчем, е златна, свещена, свята, една-единствено. И нищо не е случайно, защото българинът знае как да го направи.

Така започва есето на седмокласничката от ОУ „Христо Ботев” в калояновското село Дълго поле Илияна Николова, която тази година взе участие в конкурс „Посланик за един ден“ под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Заедно със своите съученици Илияна засне и видеоклип, в който децата разказват с какво свързват България. Мъжкото хоро, народните танци, сармите и баницата, Долината на розите, планините, морето, нестинарството са малка част от нещата, с които учениците се гордеят.

„Не спечелихме конкурса, но Илияна Николова много се постара”, каза учителката Вили Атанасова.

„Посланик за един ден”  се проведе за трети път. В конкурса взеха участие момичета между 14 и 18 години, които написаха есе или заснеха видеоклип на тема „Ако бях посланик за един ден, как щях да представя България на световната сцена“.

Избраните момичета ще имат възможност да работят с жена посланик. Тази година 17 държави се включват в инициативата. Победителките ще посетят Виена за два дни, за да видят как работят базираните там международни институции.