Въпреки намаления прием висшите училища у нас масово са с незапълнени бройки и след третото класиране. Поради това в момента текат кампании по допълнителен прием на студенти, които разчитат главно на младежите, които ще се явят на поправителните матури, съобщава "Сега".

В Шуменския университет например свободните места след 3-то класиране са около 30% (при одобрен план-прием за бакалаври около 1200 бройки). Празни места там има в близо 40 специалности за редовна форма на обучение. Затова висшето училище вече обяви допълнителен прием, като на кандидатите ще се признават резултатите от изпити, проведени във всички университети в страната или оценките от положените матури. В края на миналата седмица имаше възможност и за явяване на приемен изпит. Зам.-ректорът на Шуменския университет доц. Константин Константинов коментира пред "Сега", че новостите вече се усещат осезаемо, тъй като са им орязани доста бройки в традиционно силни специалности като икономика, социални дейности и растителна защита, които са запълнени. Няма обаче кандидати за специалности, обявени за приоритетни - например бизнес математика. "Ще приемаме студенти до последно", коментира той.

В Тракийския университет - Стара Загора след третото класиране незаети остават около 20% от местата по държавна поръчка, или 298 бройки. Вузът има право да приеме 1356 първокурсници, а досега в различните специалностите са се записали 1058 младежи. Затова там в началото на месеца се проведе изпит-тест по география и по биология, на който можеха да се явят кандидатстващите за незаетите бройки. По думите на зам.-ректора по учебната дейност проф. Гюрга Михайлова тази година в кандидатстудентската кампания на Тракийския университет са подадени с 20% по-малко документи в сравнение с м.г.

При друг многопрофилен университет - Югозападния в Благоевград - поне 10% от местата за момента са незапълнени. "Навсякъде има свободни места и това няма как да е другояче, при положение че одобреният от кабинета план-прием за тази година е по-голям от броя на завършващите средно образование", коментираха оттам. За 2016/17 г. правителството одобри около 70 хил. бройки за университетите, а явилите се на матури бяха към 50 хиляди, от които близо 9% получиха двойки по български.

Във Великотърновския университет също се рекламират свободни места за редица специалности - история, теология, различни видове педагогики, публична администрация, социални дейности и т.н. От съобщение на сайта на вуза става ясно, че в допълнителния прием могат да участват и младежи, некандидатствали досега - например след поправителна матура, както и такива, държали изпити в СУ.

В УНСС незаетите места след третото класиране са 193 (при около 4000 одобрен прием за бакалаври и право). Там беше обявен допълнителен прием на 8 и 9 август.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg