Масовото преплуване на река Дунав. Традицията ще се случи за 62-ри път край Свищов. Началото е в 9 часа. Плуването няма състезателен характер. 

Преценката от пръв поглед за дължината на трасето лъже, убеден е Владимир. А той познава реката по-добре от петте си пръста, тъй като е плувал този един километър десетки пъти.

"Опасното е, че има много силно течение и реално се преминават 4-5 километра по течението. Човек, ако почне да гледа брега, започва да се стресира. Необходимо е човек да може да плува поне 200 метра без да се уморява иначе пречи на останалите”, обясни Владимир Петров пред NOVA.

Плувците са на групи. И при бързите, и при по-бавните обаче има спасители с лодки, които са готови да помогнат във всеки един момент от маршрута.

"За първи път го плувах на седем години с плавници още по времето на комунизма. Ние тук сме свързани с реката. За нас това да отидем до границата на друга държава и да преплуваме до българския бряг е нещо, което го очакваме цяла година", разказва участник в традицията.

Tова е силна мотивация, която кара цели семейства да се впускат в уморителното предизвикателство - изпитание за волята и тест за уменията да пребориш реката.