В Хитрино е останала само една цистерна от злополучната влакова композиция, част от която дерайлира и се взриви преди 10 дни. Очаква се днес тя да бъде изведена от селото и евакуацията да бъде отменена.

„Силно се надявам това да се случи в рамките на деня. Веднага след това ще се задейства план, съставен заедно с общинското ръководство и кмета, предвиждащ собственик на имот, наш служител и експертно лице от „Пожарна безопасност и защита на населението“ да влизат в къщите в отцепения район – каза главният секретар на МВР Георги Костов. – Ще бъдат направени замервания за концентрация на опасни вещества. Имаме готовност и специализирана техника, която да осигури, при необходимост, вентилиране на къщите, за да няма опасност за хората. Ще бъдат проверени всички къщи“.

На заседание в импровизирания кризисен център експерти от енергото, ВиК и общинското ръководство ще бъде направена оценка на рисковете от възстановяването на електро- и водоподаването. Предварителните данни са, че няма да има големи затруднения, каза още Костов пред БТВ.

Хората от Хитрино вярват, че селото ще се възстанови, защото вярват в кмета си, каза един от тях – Атанас Алексиев.

Имотът на Алексиев е понесъл големи щети. „Бях за 10 минути, от двете къщи нищо не е останало, всичко е паднало. Работих 10 години в чужбина за няма нищо“, каза мъжът.

За днес казаха, че ще ни пуснат, останала е една цистерна да се махне. Дано да ни пуснат да видим какво е останало, каза още той.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg