Областният управител Дани Каназирева даде едномесечен срок на Община Пловдив да премахне новите бариери в центъра на града. Причината е, че поставянето им не отговаря на нормативните изисквания. Пред журналисти Каназирева обясни, че е изчакала градската администрация да представи всички мотиви за поставянето им. След съвещание с юристите на Областна управа се стигнало до извода, че ограничаването на движението в квартал "Капана", както и на улица "Дондуков" е незаконосъобразно. 

Бариерата на ул. „Железарска”, която трябваше да се сложи, е в обхвата на защитена зона – кв. „Капана”. По закон всяка една ремонтна дейности  трябва да мине през съгласувателна процедура в НИНКН.  Подобно съгласуване към момента няма, каза Каназирева. Според нея поставянето на двете бариери  нарушава режима за ползване на общинската собственост, както и на Наредбата за паркиране и спиране на Община Пловдив. Според нея по този начин се ограничават правата на всички пловдивчани да имат достъп по общинска собственост.

Освен това няма нито решение на Общинския съвет и на Експертен съвет за безопасност на движението, което обуславя незаконността им.  Според областният управител позоваването на антитерористичните мерки за поставянето им не кореспондира със закона и не е основание за слагането им.

Припомняме, че движението по улица "Железарска" бе спряна преди 10 дни заради монтажа на новата бариера. Причината бе ограничаване на достъпа до кв. "Капана", който предстои да се осъществи на следващ етап в изпълнение на прието от Общинския съвет миналия мандат решение и в съответствие с генералния план за организация на движението и плана за антитерористичните мерки за контролиран достъп на пешеходните зони, посочиха тогава от Общината.

Каназирева сподели, че е провела разговори с кмета Здравко Димитров. Той е изразил съгласие бариерата да бъде премахната, а монтажът на тази до радиото и телевизията да бъде преустановен, ако решението за поставянето им не е в съотвествие със закона.