Не съм аз, не знам кой запали складовете! Това заяви на влизане в залата Любомир Данчев, чиято жалба срещу мярката му за неотклонение „задържане под стража“ гледа днес Пловдивският апелативен съд. 

Клошарят беше обвинен за това, че на 20 август е запалил един от Тютюневите складове, намиращ се на ул. „Екзарх Йосиф“ № 13. Сградата е със значителна стойност, като огънят се разпростря и върху други постройки. Пожарът предизвика опасност за живота на много огнеборци и живеещи наоколо, запаленото имущество има историческа и художествена стойност, последваха и значителни щети. За това престъпление в Наказателния кодекс се предвижда наказание лишаване от свобода от три до дванадесет години.

Според адвоката на обвиняемия - Стефан Левашки, цялата теза на обвинението се крепи на пушеното на клиента ни, дали и как пушел и къде си хвърлял цигарите. Адвокатът разказа, че има свидетел, служител на Второ районно на МВР, който говорил с Данчев в началото на пожара и с когото тръгнали да видят стаята му, но пожарникарите ги спрели. Освен това същия ден Любчо отишъл около 10 часа да помага в караваната, където работи.

До този момент според защитниците на клошаря няма никакви доказателства, че си е събрал багажа в сак, всичко му било изгоряло. Не са и открити пари, за да има подобен мотив.

Адвокат Левашки опроверга и твърденията на Прокуратурата, че Любомир е пироман - всички психиатрични ексертизи категорично отхвърляли Любчо да има склоност към пиромания.

Другият адвокат на клошаря - Зоя Тошкова, заяви, че е невъзможно пожарът да прескочи цяля улица между трите склада и четвъртия склад, без да засегне ленти, дървета и други неща по пътя си. Междувременно стана ясно, че един от пожарникарите, който бил разпитван, е заявил, че се виждали сини пламъци от четвъртия склад.

Пожаро-техническата експертиза ще докаже, че е имало няколко огнища на пожара, тъй като всички показания и материали водят към тези заключения, сигурна е защитничката. "Не може, докато излезе тази експертиза, да държим Данчев в ареста заради някакво предположение, че е хвърлил фас. Любчо е необходимият грешник, но на цялото общество е ясно, че зад този пожар стоят сериозни икомически интереси. Странно е как Прокуратурата твърди, че складовете са били запалени от 2 фаса, пък обвинението е за умишлен палеж", каза адвокатът.

В края на защитната си теза защитата поиска Любчо да бъде преместен в дом за възрастни хора, докато тече разследването. Клошарят си избра този на Пещерско...

Според Прокуратурата всички показания на свидетели водят до Данчев, а и самият той е казал на всеослушание, че му гори стаята. Има достатъчно доказателства, че той е съпричастен към пожара. Дали е взел пари, или го е направил на своя глава, тепърва ще се изяснява...

В крайна сметка Пловдивският апелативен съд реши, че има достатъчно доказателства, че Любомир Данчев е съпричастен - точно по какъв начин, ще установи експертизата, и го остави в ареста.

Адвокатите на клошаря Любо: Той е удобният грешник ВИДЕО

ТrafficNews.bg