Изпитните задачи по математика от предварителния тест, който проведохме на 2 април, бяха сравнително лесни за решаване и не биха затруднили кандидат-студенти, които се готвят за матура по същия предмет - това коментира доц. д-р Васил Петров - ръководител на изпитната комисия към Техническия университет - филиал Пловдив. Доцент Петров направи и още едно сравнение: като сложност задачите тук са по-леки от задачите за математическите специалности на Софийския университет и на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Всички тестове вече са проверени, отговорите на задачите са в сайта на вуза, а оценките ще бъдат оповестени на 6 април.

“На първия тест при нас се явиха 187 кандидат-студенти, родени през 1997 година. Според демографските справки, децата, родени през 1997 година, са най-малко за цялото десетилетие, при нас обаче няма спад от желаещи да изучават инженерни науки, спрямо миналата година” - обясни Евгени Йонков,- началник “Учебен отдел” в Техническия университет - филиал Пловдив.

Редовният тест по математика в Техническия университет - филиал Пловдив ще бъде на 4 юли 2016 година, а дотогава ще има още два предварителни теста в 19 града в страната. Няма ограничения за броя на явяванията на кандидат-студентите, поясни Евгени Йонков. Има обаче разлика в таксата - за първо явяване е 30 лева, а за всяко следващо - 25 лева. На всички следващи тестове отново ще има 30 задачи, които трябва да бъдат решени в рамките на 4 часа. Първите 20 задачи с избираем отговор от 5 възможни носят по 1 точка при верен отговор, а следващите 10 задачи - по 2 точки, така че максималният успех е от 40 точки. Досегашната ни практика показва, че за 20 постигнати точки от теста кандидат-студентът обикновено получава оценка около добър 4, поясни доцент Петров. 

Още новини ТУК

TNS.bg